zondag 23 december 2012

Santa Run & Vlaamse Lopers

0 reacties
Goeiemorgend aan alle kerstmannen en kerstvrouwen die gisteren de Santa Run te Antwerpen hebben gelopen.

Het weer zat net als 's middags op de AC Lyra niet echt mee, maar toch stonden er ongeveer 5200 startens klaar.

Vlaamse Lopers Alex, Kathleen, Goedele, Heidi, Petra, Kris & Odile waren van de partij en ik uiteraard als supporter ! Eerlijk gezegd wringt dit wel serieus bij mij ... die blessure .. maar helaas niets aan te doen. Rust in combinatie met inspuitingen, is wat de sportarts voorschrijft. En deze keer ga ik proberen te luisteren :-)

We waren allen ongeveer omstreeks 18u30 aanwezig en een parkeerplaats zoeken is net zoals bij de vorige edities een beetje lastig, maar als je de buurt kent is er plek genoeg.

Eénmaal binnen in de grote hal was het even zoeken naar mekaar, maar dankzij de technologische snufjes is dat tegenwoordig iets van niks.

De sfeer zal er in en als we zo rond ons heen keken, liepen er verscheidene ludieke individuen rond. Een opgeblazen kerstman, een rendier en nog vele anderen ...

Iedereen had ondertussen zijn kerstpakje aan en de wachtende meute buiten werd aangemoedigd door super beats.


De indeling van de grote hal was imho ook iets beter als vorig jaar. Nu elke looporganisatie leert desdoende en elk jaar verbetert dit uiteraard. Maar al bij al een puike organisatie !

Al gauw was het bijna 19u30 en daar klonk het startshot .. nog even good-luck wensen aan alle Vlaamse Lopers en off they go !

De snelste Santa Runner kwam al binnen rond de 17 min. Niet slecht. Jammer voor ons was het geen Vlaamse Loper ( ttz niet in de zin van het woord waar wij op doelen :- ) )

Eén voor eén zag ik de runners binnenkomen en algauw kwam onze eerste ook binnen ; Heidi Rouffaer uit Kapellen.

Nu, de Santa Run is ook niet echt een snelheidsrace, maar eerder een fun-run. Midden in het parcour staat een heus jeneverkraam waar alle deelnemers hun jeneverkers mogen nuttigen en tja sommige blijven daar even plakken :-)

De rest van de Vlaamse Lopers volgen snel op elkaar . Nu nog even de groep bij elkaar zoeken en even nakeuvelen hoe het was geweest

We stonden vrij dicht bij het DJ-podium en eerlijk gezegd stonden de beats vrij luid. Misschien ligt het aan het feit dat ik al wat ouder ben , héhé. We dronken gezellig wat jeneverkes en het is fun om zo'n menigte uit de bol zien te gaan.

Volgende keer hoop ik er alleszins bij te zijn en van die toffe sfeer onderweg mee te kunnen genieten.

De uitslagen :


Alex 30m16s
Kathleen 30m16s
Goedele 36m52s
Heidi 27m03s
Odile 44m42s
Petra 36m57s
Kris 35m42s

Dikke merci om zo talrijk aanwezig te zijn en tot de volgende

zaterdag 22 december 2012

De 2de AC Lyra natuurloop

0 reacties
Vandaag was het weer de beurt aan de 2de AC Lyra Natuurloop.

De deelnemers hadden de keuze uit 5-10 of 16 km.

Het weer zat de 'lopers' niet echt mee. Aangezien ik zelf met een loopblessure zit, kon ik ook niet deelnemen. De Vlaamse Lopers waren deze keer niet zo talrijk aanwezig als de vorige keer ; enkel Peter Teunen was van de partij. De andere Vlaamse Lopers gaan wel deze avond van start op de Santa Run te Antwerpen.

De AC Lyra natuurlopen worden elk jaar populairder en dat was vandaag ook te merken bij de inschrijvingen. Eigenlijk was het inschrijvingslokaal te klein en werd het algauw een drukke bedoeling. Dat in combinatie met regen en wind zorgde ervoor dat het drummen werd.Het is ook het eerste jaar dat ze met een borstnummer werken met tijdsopname. De borstnummers worden na de run terug gecollecteerd en de volgende keer weer ingezet. Het zijn dus geen wegwerp nummers zoals bij de meeste wedstrijden. Bij de inschrijving dien je dan ook een borg te geven van 5 euro, die je netjes terugkrijgt bij de aankomst ( indien je je nummer terug inleverd uiteraard )

De 5 km deelnemers starten niet op de piste zelf , maar aan de overzijde van het CC De Mol. De 10 en de 16 starten op de piste. Peter liep vandaag de 10 km en is vol ornaat hier beneden te bewonderen.Wat ook vandaag opviel was het vrouwenteam, de 'Iron Maids'. Een groep van dames die zich aan het voorbereiden waren op een triathlon. Een van de deelneemsters was Saartje VandendriesscheLeuk initiatief om zo in je team kleuren deel te nemen aan een wedstrijd en dat mag je in de toekomst van de Vlaamse Lopers ook verwachten ! Meer nieuws hierover vind je binnenkort op onze site en onze facebook pagina. Hou ze in de gaten !

Peter ging ondertussen opwarmen en klaarstaan voor de start.


Niet zo een ontzettend groot aantal deelnemers...maar toch een zeer bedreven groep :

Na 52 Minuten kwam Peter in zicht


.. en finishte tenslotte op een mooie tijd van om en bij de 56 minuten ( correcte netto tijd volgt later )

Een dikke proficiat aan Peter die de regen en de wind trotseerde deze middag 

Tot vanavond allen op de Santa Run


donderdag 6 december 2012

Een winter vol cross training

0 reacties
Vorig jaar deze tijd, dit is hoe mijn schema er toen uit zag :
ma 5-12-2011     rustdag
di 6-12-201115 km à 5'30"/km
wo 7-12-201112 km à 4'55"/km
do 8-12-2011rustdag
vr 9-12-201115 km duurloop à 5'30"/km
za 10-12-201110 km duurloop à 4'30"/km
zo 11-12-201122 km Lange duurloopà 6'00"/km

Ik liep toen om en bij de 75km per week. Dit was nog een rustige week. De bedoeling was om langzaam maar zeker op te bouwen naar 90 en uiteindelijk 100km per week. Waarom vraag je je misschien af? De planning was om in april mijn allereerste marathon te lopen.

Elke avond was ik opnieuw op pad door weer en wind. Niets kon me tegenhouden: ik tegen de natuurelementen. Ik vond het zalig! Het kraken van de verse sneeuw onder mijn voeten, de regen die mijn gezicht afkoelde, de wind die me mee voerde, alles had zijn charme.

Tot ik ziek werd… opeens stelde ik me vragen over de zin en onzin van al dat lopen. Na een heel traject ben ik begin juni 2012 opnieuw voorzichtig beginnen lopen. Ik liep traag, heel traag maar ik liep terug. Al snel had ik de smaak opnieuw te pakken maar het fanatieke was er af. Vanaf dan had ik me voor genomen om enkel nog maar te lopen voor de fun. Als ik opnieuw een uur vlotjes kon lopen was het al ok voor mij. Toch begon het opnieuw te kriebelen om eens een wedstrijdje te lopen. 20 oktober stond ik dan ook mee aan de start van de Halve marathon van Amsterdam. Deze keer echter zonder al te veel ambities. Aankomen was een minimum vereiste, een goede tijd was vooral een optionele maar aangename bonus.

Kort na de finish begon er onmiddellijk iets te knagen: ik had dat grote lelijke beest nog steeds niet kunnen veroveren, de marathon. Al doe ik hem maar eens in mijn hele leven ik wil hem toch zeker 1 keer uitgelopen hebben.
In tegenstelling tot vorig jaar keek ik deze keer echter niet meer uit naar het tarten van de natuurelementen. En als je een marathon in april wil lopen, dan kan je niet anders dan zien dat je op een serieuze manier overwintert.

Toch heb ik deze keer alles over een andere boeg gegooid. Ik zoek nu mijn heil binnen, veilig in de warmte, ver weg van gladde paden, ijskoude regen die pletst in mijn gezicht en de wind die steeds van de verkeerde richting lijkt te komen. Vroeg of laat hang ik er aan voor de moeite en zal ik opnieuw naar buiten moeten treden, maar zover zijn we nog lang niet.

Momenteel vul ik mijn weken met 1 keer 2km zwemmen voor de basisconditie wat te onderhouden, 2 keer core training bij Fitality om die spiertjes te verstevigen, 1 keer spinning opnieuw voor de conditie. Daarnaast loop ik nog 1 tot 2 keer 30 minuten op een loopband en als het er van komt, loop ik in het weekend een uurtje tot max. anderhalf uur buiten.
Dit ritme ga ik nu volhouden tot eind januari. Dan begint mijn echte schema. Dit zal ik proberen in te vullen met drie keer per week lopen, een keertje spinning afgewisseld door core training en mijn ochtend zwemmen.
Zo heb ik mijn ambities flink bijgesteld. Ik heb deze keer geen tijd in gedachten. Ik wil hem gewoon uitlopen; het grote beest temmen. 
Of het me lukt aan de hand van dit schema valt natuurlijk nog te bezien. Uiteindelijk zal ik toch 12 weken heel specifiek bezig zijn met de marathon en tot die tijd wil ik werken aan die conditie en spieropbouw. Lukt het me niet, dan heb ik al zeker ontdekt dat ondanks dat mijn hart altijd bij lopen zal blijven er nog andere leuke sporten zijn naast hardlopen!